Baby's en peuters

Baby's en boeken? Natuurlijk! 

Baby's en peuters houden van boeken en een vroeg contact met boeken loont. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar je stem. Neem je baby op schoot en ontdek samen de wereld via boekjes. Een warm en gezellig momentje vol leesplezier!

Babybib

Ook voor de allerkleinsten heeft de bibliotheek heel wat in huis. Kruip met een boekje in een hoekje en ontdek onze badboekjes, knisperboekjes, knuffelboekjes, kartonboekjes, boeken met liedjes en versjes, voorleesboeken en nog veel meer. 

De bibliotheek organiseert regelmatig snoezelmomenten voor baby's en peuters van 0 tot 3 jaar. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden.

Boekstartdag2018
boekstartdag-.jpg
boekstartdag19.jpg
boekstartdag2018

 

Baby's en boeken

Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en verhalen leren veel nieuwe woorden en zinnen, ze raken vertrouwd met taal en ze kunnen sneller lezen. Het is nooit te vroeg om samen met je kind van boeken te genieten. Samen in een boekje kijken is bovendien goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. Samen lezen doe je best in de taal van je hart, of dat nu Nederlands, Frans, Arabisch, Russisch of Elfdaals is. 

De eerste maanden

Een baby voelt (en proeft!) graag knisperboekjes, badboekjes, stoffen boekjes en houdt van felle kleuren. Laat ze overal in huis rondslingeren, want je kind leert boekjes al spelenderwijs kennen. In het begin heeft je baby misschien enkel plezier in het omslaan van de pagina’s. Laat hem of haar gerust experimenteren. De prenten bekijken volgt later wel. En als ze op het boekje bijten? Dan is dat zo. 

Na 1 jaar

Na ongeveer een jaar wordt je kind handiger met kartonboekjes. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse dingen zoals speelgoed en eten, zijn ideaal. Je kan vertellen wat je ziet, geluiden nabootsen en inspelen op de reacties van je kind. Je baby begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen! 

Rond 2 jaar

Rond de leeftijd van twee jaar genieten kinderen van eenvoudige, herkenbare verhalen die een tikkeltje grappig of ondeugend zijn. Zoek je een geschikt boek voor je peuter? Ga dan niet op leeftijd af, maar speel in op wat je kind boeit. Wil het een verhaal of een aanwijsboekje?  

Zoek boeken die aansluiten bij zijn leefwereld: aankleden, in bad gaan, boodschappen doen, afscheid nemen, een nieuw broertje of zusje. Je peuter houdt van veilige, herkenbare verhalen met figuren die net als hij ondeugend, nieuwsgierig en tegendraads zijn! 

Liedjes en versjes

Samen eenvoudige rijmpjes opzeggen en kinderliedjes zingen vindt je kind heel prettig. Het geniet van klank, ritme, intonatie en van jouw aandacht. Een baby begrijpt schoot - en wiegeliedjes nog niet, maar herkent wel snel de melodie als hij een liedje vaak hoort. Herkenning doet hem lachen en herhaling prikkelt hem tot nabootsing. Stimuleer je baby tot meebewegen, wiegen of meeklappen. Een peuter probeert al vlug om zelf mee te zingen. 

Maak je eigen snoezelbal

Boekstartdag2018

Hier vind je de handleiding die we maakten zodat je zelf een fantastische snoezelbal kan maken voor je baby of peuter.