Boek Nederlands

Je had moeten gaan : novelle

Daniel Kehlmann (auteur), José Rijnaarts (vertaler)

Je had moeten gaan : novelle

Daniel Kehlmann (auteur), José Rijnaarts (vertaler)
Genre:
Een afgelegen vakantiehuis in de bergen. Een jong echtpaar met kind heeft het comfortabele huis gehuurd voor een paar dagen, maar ze hebben hun dagelijkse beslommeringen niet helemaal achter zich gelaten. Het kind vertelt warrige verhalen over de kleuterschool, de vrouw typt berichtjes op haar telefoon en de man, een scenarioschrijver, noteert ideeën en scènes in een schrift. Maar allengs schrijft
Titel
Je had moeten gaan : novelle
Auteur
Daniel Kehlmann 1975-
Vertaler
José Rijnaarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Du hättest gehen sollen
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2016
96 p.
ISBN
9789021404158 (hardback)

Besprekingen

Als ie maar geen scenarist wordt

Novelle. Het jongste boekje van Daniel Kehlmann is een aardig schimmenspel, maar blijft niet hangen.

De Duitse schrijver Daniel Kehlmann brak in 2005 internationaal door met Het meten van de wereld, een fijnzinnige ideeënroman over het leven van de Duitse wetenschappers Alexander von Humboldt en Carl Friedrich Gauss. Die roman is een beetje een buitenbeentje in zijn oeuvre. Kehlmann schrijft liever vervreemdende verhalen-in-verhalen. Het is postmodern spiegelproza over identiteit en de verhouding tussen fictie en werkelijkheid.

De novelle Je had moeten gaan is niet anders. Een gezin trekt naar een vakantiehuis in de bergen. Het huis is niet helemaal in de haak, en dat mag je ook letterlijk nemen. De man, een filmscenarist met een writer's block, krijgt in een winkeltje in het dal niet voor niets een geodriehoek cadeau. En er zijn genoeg nog andere voortekenen, maar het gezin verzuimt het huis te verlaten. Kehlmann heeft goed zijn Stephen King gelezen.

Je had moeten gaan lijkt een tussendoortje. Het biedt een uur onschuldi…Lees verder

Je had moeten gaan

Eerste zin Jana en Ella fietsen op de tandem over de weg tussen de velden.

In de reeks ‘dingen die je nooit moet doen’: als schrijver een afgelegen cottage huren, je jong gezinnetje mee errnaartoe pakken, nachtmerries, vreemde verschijnselen en plots opduikende foto’s negeren en waarschuwingen van je raaskallend kind en rare dames in de wind slaan. Iedereen heeft The Shining gezien. De nochtans begaafde Duitse schrijver Daniel Kehlmann besloot dat het tijd was om dat nog eens dunnetjes over te doen. Niemand die goed weet waarom, want hij voegt bitter weinig toe aan het klassieke spookhuisverhaal. Ja, zijn aparte schrijfstijl, daar valt in deze horrornovelle nog van te genieten, maar voor de rest? Niets, of het moet dat obligate relatiedramaatje zijn dat hij er aan het einde nog nodeloos bij sleurt. Moge Kubrick bij hem komen spoken.

**

Querido (originele titel: Du hättest gehen sollen), 96 blz., € 9,99.