Dwarsligger
Nederlands

Godin, held

Gustaaf Peek (auteur)
+1
Godin, held
×
Godin, held Godin, held
In de reeks:
Genre:
Tessa en Marius, die elkaar leren kennen op de middelbare school, beiden een huwelijk aangaan met andere partners, blijven elkaar hun gehele verdere leven ontmoeten, heimelijk in anonieme hotelkamers of andere publieke ruimtes.
Onderwerp
Liefde
Extra onderwerp
DWDD Boek van de maand
Titel
Godin, held
Auteur
Gustaaf Peek
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Dwarsligger, © 2016
473 p. ; 12 cm
ISBN
9789049804961 (paperback)

Besprekingen

Deze roman wordt beheerst door één thema, namelijk het metafysisch mysterie van de lichamelijke liefde tussen man en vrouw. In een relatief sober gehouden plot wordt dit onderwerp geënsceneerd via het verhaal van Tessa en Marius die elkaar leren kennen op de middelbare school maar beiden een burgerlijk huwelijk aangaan met andere partners. Ze zullen elkaar verder hun gehele leven door blijven ontmoeten, heimelijk in anonieme hotelkamers of andere publieke ruimtes. Hun levensverhaal wordt in retrospectief verteld, beginnend met het overlijden van Tessa, eindigend op het moment waarop ze elkaar leren kennen. Het is een kunstgreep die uiteindelijk de leeservaring niet in de weg zit. Gustaaf Peek (1975) schrijft goed, zijn taal heeft een sterk poëtische zeggingskracht. Alleen de overdaad aan en gedetailleerdheid van de seksueel getinte scènes is, ondanks hun functionaliteit, uiteindelijk misschien contraproductief. Kleine druk.

Over Gustaaf Peek

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Gustaaf Peek (Haarlem, 1975) is een Nederlandse schrijver. Peek studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie richtte hij zich in eerste instantie op het schrijven van poëzie. Gedichten van zijn hand, evenals enkele korte verhalen, zijn onder meer verschenen in Lava, De Tweede Ronde, Tzum en Nymph. In de zomer van 2006 publiceerde uitgeverij Contact zijn debuutroman Armin. Deze titel verwijst naar het romanpersonage Armin Immendorff, een jonge SS'er die als verloskundige aangesteld is in een ziekenhuis van Lebensborn.

In 2008 verscheen zijn volgende roman Dover. In dit boek is de Chinese vluchteling Tony de hoofdfiguur van een drama dat zich begin deze eeuw ook werkelijk heeft afgespeeld, toen 58 illegale Chinezen per vrachtschip in Dover aankwamen maar gestikt bleken te zijn in een tomatencontainer. Peek maakte in 2009 een overstap naar uitgeverij Querido.

In september 2010 publiceerde Querido zijn derde roman …Lees verder op Wikipedia