Boek Nederlands

Sinterklaas slaat een jaartje over

Susanna Wiersma (auteur), Linde Faas (illustrator)

Sinterklaas slaat een jaartje over

Susanna Wiersma (auteur), Linde Faas (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Sinterklaas heeft er dit jaar geen zin in: die lange tocht naar Nederland, die lastige daken en al die gedichten. Maar door de brief van Noortje komt hij toch in beweging. Prentenboek met paginagrote kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Sinterklaas slaat een jaartje over
Auteur
Susanna Wiersma
Illustrator
Linde Faas
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
[24] p : ill.
ISBN
9789047705888 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Sinterklaas slaat een jaartje over begint in Spanje, waar Sinterklaas, met een cocktail bij de hand, op een luchtbedje dobbert. Hij wil nog even niet denken aan de decembermaand die bijna aanbreekt. Want dan begint na een verre zeereis weer het geglibber over daken en het maken van lange gedichten. Daarom bedenkt Sinterklaas allerlei smoesjes om zijn verjaardag te omzeilen. Hij verstopt zichzelf onder zijn hemelbed, legt zijn grote boek in de linnenkast en transformeert zijn witte schimmel tot een zebra. Zelfs de lange baard van de goedheilig man dreigt eraan te moeten geloven. Totdat Sint een brief krijgt van een meisje dat zich afvraagt of hij misschien vergeetachtig aan het worden is. Het cadeau dat het kind al jaren op haar verlanglijstje heeft staan, heeft ze nog altijd niet gekregen. Maar vergeetachtig, zo laat Sinterklaas zich niet bestempelen: ‘Dat is iets voor oude mensen!’. Zo komt het dat de Sint toch met zijn boot vol pakjes richting het koude noorden trekt.
He…Lees verder
Sinterklaas heeft er dit jaar geen zin in: die lange tocht naar Nederland, die lastige daken en steeds maar weer die gedichten. De Pieten doen hun uiterste best om Sinterklaas mee te krijgen. Wat hen niet lukt, lukt Noortje wel met haar brief. Prentenboekendebuut van Susanna Wiersma (1967), schrijver van journalistieke artikelen voor bedrijven, waarin zij een nieuwe, heel menselijke kant van Sinterklaas laat zien. De clou van het verhaal is grappig en tegelijkertijd enigszins onbevredigend. Wat heeft Noortje nou aan Sinterklaas gevraagd? De korte zinnen beschrijven vrij onderkoeld hoe Sint onder zijn taak wil uitkomen. Des te groter en leuker is het contrast met de tekeningen van Linde Faas (1985), bekend van haar illustraties voor ‘Troep’ en de boeken over Vlo en Stiekel. In fijne lijntekeningen met ecoline laat zij op zeer humoristische wijze zien dat Sint echt niet wil. Terwijl de Pieten de pakjes omhoog hijsen, laat Sint zich aan lakens van de boot af zakken. En van Amerigo maakt …Lees verder