bende_van_het_boek.png

De bende van het boek is een initiatief van boekenliefhebbers Sara en Trees. Ze delen hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Iedere aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken. Ze duiken in het leven van de schrijver, graven in het verhaal en vertellen wat het boek met hen deed.

Ze beginnen elke aflevering met de korte inhoud van de boeken op tafel - zo weet je meteen of het iets voor jou is.

 

 

 

 

winteruur.jpg

In Winteruur brengt een gast zijn favoriete tekst aan op de sofa bij Wim Helsen. Dat kan een fragment uit een boek of een gedicht zijn, maar even goed een trouwbelofte, een songtekst of een krantenartikel.

Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Biedt hij soelaas, hernieuwde energie en inspiratie? Kunnen ze ermee lachen of zijn ze erdoor ontroerd? Dat leidt tot korte maar bijzondere gesprekken. Een ode aan het geschreven woord.

 

teamboektoe.jpg

 

Team Boek Toe is een online boekenclub voor iedereen die van lezen houdt. Elke maand lezen we twee boeken die we bespreken in een podcast.

 

 

 

 

drie_boeken.jpg

Wie van boeken houdt, leest er meestal heel veel. Er zijn er veel minder die je écht bijblijven. Naar die pareltjes gaat radiomaker Wim Oosterlinck op zoek. Hij praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

 

 

 

 

 

gebladerte.jpg

Podcastreeks Gebladerte praat Tom De Cock. "De boeken in je huis zijn als je schoenen: ze zeggen wie je bent, wat je prioriteiten zijn, waar je geweest bent, hoe hobbelig het pad was, en waarheen het zoal leidt. Je bent wat je leest."

Inspirerende gesprekken over de liefde voor lezen

 

 

 

 

hugo_claus.jpg

De sporen van Claus is een driedelige documentaire en reportage van radiozender Klara. 

In deze podcast komt Hugo Claus zelf aan het woord, maar ook mensen die hem van heel dichtbij gekend hebben en onderzoekers die zijn werk letterlijk binnenstebuiten hebben gedraaid. 

 

 

 

the_writers_voice.jpg

The Writer's Voice

In deze podcast van The New Yorker komen bekende en onbekende schrijvers aan bod. Elke week komt er een andere schrijver aan bod die zijn/haar korte fictionele verhaal voorleest. Van mysterie tot poëtische proza en van open eindes tot autobiografisch werk; elke aflevering is anders, elke aflevering houdt je geboeid. Eigenlijk het perfecte luisterboek voor de wat kortere treinrit.

 

poeziepodcast.jpg

In de Poëziepodcast bespreekt Daan Doesborgh samen met een dichter twee gedichten: één van die dichter zelf, en één van iemand anders. Een podcast over dichters en hun gedichten, en de wereld waar ze die gedichten vandaan halen. De Poëziepodcast wordt mogelijk gemaakt door Vrij Nederland en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. 

 

 

 

 

 

ThisiswhatIread

 This is what I read is een podcast over boeken uit het dekoloniale en feministische spectrum.